Så får du skatteåterbäring – redan till påsk

En ny tjänst gör att du kan få ut skattepengarna rekordtidigt.
Men vill du ha del av återbäringen redan i påsk måste du ha installerat en digital brevlåda, skriver kvällstidningen Expressen.

Jonas Bengtsson

Jonas Bengtsson

Kl.08:13, 8 januari, 2017

Så får du skatteåterbäring – redan till påsk
Foto: Arkiv.

Skatteverket har i det dolda förberett en ny tjänst som gör det möjligt för dig att få ut skatteåterbäringen redan i början av april. Ännu har ingen reklam gjorts för möjligheten att casha in rekordtidigt – men Expressen har nu avslöjat att Skatteverkets nya service fått grönt ljus.

– Vi har inte varit säkra på att vi skulle klara det. Men nu vet vi att det fungerar, säger Kay Kojer som är verksamhetsutvecklare på Skatteverket.

Vill du ha ut pengarna redan i påskveckan måste du följa ett antal steg. Dessutom måste du godkänna deklarationen utan ändringar. Har du sålt din bostad, eller vill du göra ändringar för reseavdrag så får du vänta precis som tidigare år.

En nyhet är att du måste ha installerat en digital brevlåda. Deadline för detta är den 1 mars. Sedan måste du även ha ett bankkonto registrerat via Skatteverket.

– Viktigt är att man ska ha ett bankkonto anmält. Det brukar en del missa att ange, säger Kay Kojer till Expressen.

I fjol betalades 29 miljarder kronor ut i skatteåterbäring till cirka 3,7 miljoner e-deklaranter. Skatteverkets prognos för påskveckan är en utbetalning på minst 15 miljarder. Detta bör innebära ett stort uppsving för svensk handel under april.

– Vi kommer att informera på bred front i slutet av januari och under februari, säger Skatteverkets expert Kay Kojer.

FaktaPunktlista – så här gör du:

Installera en digital brevlåda senast den 1 mars 2017. Följ instruktionerna på sajten minmyndighetspost.se.Säkerställ att du har anmält ett bankkonto via Skatteverket för skatteåterbäring.Du måste deklarerar senast den 29 mars 2017 i e-tjänsten eller i appen, men utan att korrigera eller lägga till något. Gör du ändringar i deklarationen får du vänta med skatteåterbäringen.

8–10 mars. Deklarationen landar i pdf-format i din digitala brevlåda.

21 mars. E-deklarationstjänsten på Skatteverkets hemsida öppnar.

29 mars. Slutdatum för att godkänna din deklaration.

5–7 april. Skatteverket betalar ut skattepengarna

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel