Maskot till laget – ”Det började lite som ett skämt”

Ludvig Brännlund

Ludvig Brännlund

Kl.19:30, 8 januari, 2017

Maskot till laget – ”Det började lite som ett skämt”
Foto: Mörrums Handbollsklubb

Planerna på att skaffa en maskot till Mörrums Handbollsklubb tog fart för något år sedan när Anders Hjörring lite på skämt föreslog att laget skulle ha en maskot och att den skulle vara en lax.

– Vi kommer från Mörrum, självklart ska vi ha en lax som maskot. Lenny the Lax, berättar Anders Hjörring.

Anledningen till att man skaffar en maskot är för att det förhoppningsvis ska ge någonting tillbaka till föreningen.

– Vi tror att ungarna kommer älska den och vi hoppas att den på lång sikt hjälper oss växa som förening.

För att namnge den nya maskoten har klubben gått ut med en omröstning på sin facebooksida. Den absoluta majoriteten av de 27 förslag som i skrivande stund kommit in säger Hasse. Med Hasse menar man Hans Göran Hansson, klubbens stora eldsjäl.

– Han har varit oerhört viktig för klubben och var med i drivandet och utvecklandet av föreningen från det att vi grundades 1965 till en bra bit in på 2000-talet. Han är grundbulten.

Förhoppningen nu är att den nya maskoten och marknadsföringen runt omkring ska bidra till att stärka klubbidentiteten och byn.

– Vi vill växa och göra saker på rätt sätt. Det här känns som ett steg i rätt riktning, säger Anders Hjörring.

I år så har laget fått flera nya spelare till de nio olika lag man har i föreningen.

– Vi har fått ett helt nytt lag på pojksidan och i ett av tjejlagen så har vi fått in sju eller åtta nya spelare. Detta får vi ändå se som ett kvitto på att vi gör saker rätt.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Skadebesvär bekymrar lagets storspelare

Han hoppas på spel till helgen.

Konrad Olsson

Konrad Olsson

Kl.12:45, 21 september, 2017

3 bilder
 • Karlskronas Lars Mšöller Madsen skjuter under en handbollsmatch i Handbollsligan mellan Redbergslid och Karlskrona. Foto: Mathias Bergeld/Bildbyrån
  Karlskronas Lars Mšöller Madsen skjuter under en handbollsmatch i Handbollsligan mellan Redbergslid och Karlskrona. Foto: Mathias Bergeld/Bildbyrån
 • Karlskronaspelarna deppar efter matchen i Handbollsligan mot Kristianstad. Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån
  Karlskronaspelarna deppar efter matchen i Handbollsligan mot Kristianstad. Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån
 • Lars Mšöller Madsen. Foto: Magnus Lejhall/Bildbyrån
  Lars Mšöller Madsen. Foto: Magnus Lejhall/Bildbyrån

På de två första matcherna i Handbollsligan har HIF Karlskrona åkt på två raka bortaförluster. Först mot IFK Kristianstad med 22–31 och sedan med 28–32 mot Lugi.

Den danske vänsternian Lars Möller Madsen stod för fyra mål i premiärmatchen men kom inte till spel mot Lugi på grund av en knäskada vars status fortfarande är något oklar.

– Vi vet inte riktigt och i tisdags kände jag ingenting. Så jag kör på i kväll och vi får se om knät håller, säger Möller Madsen.

Vad har läkarna sagt?
– De vet inte riktigt men tror att det kan vara lite på menisken och jag ska dit nästa vecka. Då får vi svar på hur det ser ut. Vi får se om knät håller och då kan man köra på men man får kanske åtgärda det sedan.

Skadan gör Möller Madsen till ett frågetecken till söndagens match mot Malmö HK men han hoppas få klartecken till spel.

– Jag tränade ju fullt i tisdags och hade inga bekymmer men det går kanske åt helvete i kväll (skratt). Det vet man aldrig riktigt. Som det ser ut nu är jag med och går för fullt, säger han.

Genom åren har han genomgått flera knäoperationer men denna typ av knäbesvär är nya och uppstod under slutet av matchen mot IFK Kristianstad när laget låg under stort.

– Sedan kändes det rätt okej och dagen efter var det ingenting. Jag tränade på hela veckan och på lördagen när vi hade en internmatch kom det igen. Dagarna efteråt fick man betala för det, säger Möller Madsen.

Vad säger du annars om säsongsinledningen?
– Jag tycker vi gör en bra match mot Kristianstad och det var kanske lite synd mot Lugi där vi växte under matchen. Det är svårt och vi har ett nytt lag som ska spelas ihop med två nya målvakter med. I träningsmatcherna har vi ändå gjort det bra.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Andra seriematchen – då saknas lagets stjärna

Han kommer inte till spel.

Konrad Olsson

Konrad Olsson

Kl.10:42, 15 september, 2017

4 bilder
 • Karlskrona deppar efter premiärförlusten. Foto: Bildbyrån
  Karlskrona deppar efter premiärförlusten. Foto: Bildbyrån
 • Lars Möller Madsen. Foto: Bildbyrån
  Lars Möller Madsen. Foto: Bildbyrån
 • Tränaren Karl-Johan Lång. Foto: Bildbyrån
  Tränaren Karl-Johan Lång. Foto: Bildbyrån
 • Foto: Bildbyrån
  Foto: Bildbyrån

Det blev förlust för HIF Karlskrona i premiäromgången när Handbollsligan tjuvstartade för två veckor sedan. De regerande mästarna IFK Kristianstad vann med 31–22 på hemmaplan.

Under fredagskvällen är det dags igen för Karlskrona som möter Lugi på bortaplan. Tränaren Karl-Johan Lång tror på en försvarsbatalj eftersom Lugi har sina styrkor där.

– Det var lite fuskpremiär för nästan två veckor sedan. Vi har en väldigt bra chans att skrälla lite för vi visade en väldigt hög nivå sist när vi spelade som bäst. Det gäller att kapa våra dippar och lägga mer totaltid där uppe, rent prestationsmässigt. Det gäller att vi spelar bra anfallsspel och inte bjuder på mycket, säger han.

Lugi premiärspelade för en vecka sedan och bortaslog Helsingborg med 23–22. Förra säsongen kom man tvåa i grundserien men föll med 2–3 i kvartsfinalspelet mot Ystad.

– De är precis som vi i någon typ av ombyggnad. De tappade Simon Jeppsson som var ligans kanske bästa spelare och tog väldigt mycket ansvar. De söker lite vem som ska ta ansvar och göra hans jobb. De som drar det tyngsta lasset nu är Anders Hallberg, Alfred Jönsson och Hampus Henningsson på niometer. Sedan har de Jakob Wickman Modigh på mittsex som är över två meter lång. Får han bollen är han svår att stoppa. Med ett kompakt försvar som mot Kristianstad tror jag att det kan gå jättebra, säger Lång.

Lagen möttes tre gånger förra säsongen. Lugi tog hem hemmamatcherna med 35–17 och 31–20 medan mötet i Karlskrona slutade 25–25.

– Det var en hemmamatch med dramatik som blev oavgjord efter en sen kvittering. Sedan möttes vi i sista omgången inför kvalet när vi vilade spelare inför kvalet. Det blev en lite avslagen tillställning, säger Lång.

Hans lag har gått och väntat på seriematch i två veckor, vilket Karl-Johan Lång beskriver som ”hackigt”. Under väntetiden har laget nött anfallsspel och förhoppningen är att få större variation där.

Det har varit vissa småskavanker i laget där Niklas Grundsten, Vladan Abramovic och Jakob Nygren dragits med besvär. Karlskronas meriterade vänsternia Lars Möller Madsen gjorde två mål i premiärmatchen men saknas i kväll.

– Vi kommer att åka dit med alla spelare utom Lars. Vi ska träffas lite nästa vecka och får helt enkelt se hur läget är efter det. Det är lite oklart just nu. Nu har han problem med sitt knä och vi måste få klartecken i vad som är problemet, säger Lång.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Hon blir föreningens nya målvaktstränare

Mörrum knyter åt sig rutinerad kraft.

Mattias Nilsson

Mattias Nilsson

Kl.21:58, 14 september, 2017

Hon blir föreningens nya målvaktstränare
Foto: Mörrums handboll.

Evelina Nilsson som förra året var målvakt i SHE – damernas högsta handbollsliga – med Kristianstad HK, blir ny målvaktstränare i Mörrums Handboll. 

Evelina Nilsson har H78 Sölvesborg som moderklubb men har också spelat i Mörrum som ungdom och senare i karriären har hon varit i bland annat Lugi. 

”Evelina kommer att jobba både med våra måvakter i hela föreningen och med våra tränare så vi kan utveckla vårt målvaktsspel i föreningen”, skriver Mörrums handboll på sin sajt. 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Laget tippas få slåss i botten

Få tror på HIF Karlskrona i Handbollsligan.

Konrad Olsson

Konrad Olsson

Kl.09:43, 5 september, 2017

3 bilder
 • Karlskrona förlorade premiärmatchen mot Kristianstad. Foto: Bildbyrån
  Karlskrona förlorade premiärmatchen mot Kristianstad. Foto: Bildbyrån
 • Karl-Johan Lång är tränare för Karlskrona. Foto: Bildbyrån
  Karl-Johan Lång är tränare för Karlskrona. Foto: Bildbyrån
 • Karlskronaklacken under seriepremiären. Foto: Bildbyrån
  Karlskronaklacken under seriepremiären. Foto: Bildbyrån

I fredags tjuvstartade Svenska Handbollsligan när HIF Karlskrona åkte till Skåne och förlorade med 21–33 mot storlaget IFK Kristianstad.

Denna vecka startar serien ordentligt och under måndagen hölls den årliga upptaktsträffen i Malmö. I det traditionsenliga förhandstipset var tränarna rörande överens om att IFK Kristianstad vinner Handbollsligan för fjärde året i rad.

HIF Karlskrona har tvingats kvala för att hänga kvar de två senaste säsongerna och de flesta av seriens tränare tror att så blir fallet även denna säsong. Sju tränare tippade Aranäs som jumbo medan fem stycken tror att Karlskrona hamnar sist.

Karl-Johan Lång som tränar Karlskrona är mer optimistisk och tippar sitt eget lag på en åttondeplats, vilket skulle innebära slutspel.

– Det har varit lite skillnad och någon expert trodde att vi skulle komma sist. Det har varit lite spridda skurar och det där spelar inte så stor roll. Det är bara vad vi själva gör som är relevant. Vad andra tycker har ju ingen stor relevans, har Lång sagt tidigare.

Hos spelbolagen är IFK Kristianstad storfavorit och Svenska Spel erbjuder oddset 1,75 på att laget vinner SM-guld medan Sävehof är andrahandsfavorit till 6,25 gånger pengarna.

Aranäs är bottentippade till oddset 500 gånger pengarna vid ett SM-guld medan Karlskrona tillsammans med Helsingborg och Ricoh alla ger 150 gånger pengarna.

Nästa match för Karlskrona är den 15 september borta mot Lugi innan man möter Malmö på bortaplan den 25 september. Deras första hemmamatch dröjer till den 29 september då Aranäs kommer till Karlskrona Idrottshall. 

FaktaHIF Karlskronas trupp

Målvakter
Vladan Abramovic* #1
Markus Mattsson* #16
Daniel Svensson #25

Vänstersexor
Hampus Dahlgren #6
Linus Fernebrand* #5

Högersexor
Hampus Olsson* #21
Sebastian Nilsson #7
Filip Ottosson #14

Mittsexor
Nicklas Grundsten #17
Carl Ekberg* #3

Vänsternior
Lars Möller Madsen #23
Johannes Sandgren #11
Tobias Nordahl* #94
Jesper Granath #10

Mittnior
Gustaf Hallén #24
Melker Elisson #9
Ian Martin* #18
Julius Martinsson #22
Axel Gustavsson #33

Högernia
Jakob Nygren #88

Ledare
Karl-Johan Lång, tränare
Thomas Svensson, assisterande tränare

*Nyförvärv

Tränarnas snittips i Handbollsligan

TRÄNARNAS SNITTIPS I HANDBOLLSLIGAN


IFK Kristianstad 1,14
IK Sävehof 2,29
HK Malmö 3,14
Alingsås HK 3,79
Ystads IF 5,07
Lugi HF 6,29
Redbergslids IK 6,43
Eskilstuna Guif 8,50
–––
Hammarby IF 9,57
IFK Skövde 9,63
–––
Ricoh HK 10,71
OV Helsingborg 12,21
HIF Karlskrona 13,21
–––
HK Aranäs 13,21

Svenska spels odds för SM-guld

IFK Kristianstad 1,75
IK Sävehof 6,25
HK Malmö 7,50
Alingsås HK 7,50
Ystads IF 10,00
Lugi HF 15,00
Redbergslids IK 50,00
Eskilstuna Guif 60,00
–––
Hammarby IF 60,00
IFK Skövde 125,00
–––
Ricoh HK 150,00
OV Helsingborg 150,00
HIF Karlskrona 150,00
–––
HK Aranäs 500,00

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

De drömmer om slutspel – trots bottentipsen

"Har ju ingen stor relevans".

Konrad Olsson

Konrad Olsson

Kl.22:16, 31 augusti, 2017

3 bilder
 • Foto: Bildbyrån
  Foto: Bildbyrån
 • Karlskronas tränare Karl-Johan Lång. Foto: Bildbyrån
  Karlskronas tränare Karl-Johan Lång. Foto: Bildbyrån
 • Foto: Bildbyrån
  Foto: Bildbyrån

Förra säsongen var svår för HIF Karlskrona som under sitt andra år i Handbollsligan kom näst sist och återigen tvingades kvala för att hålla sig kvar.

Det gick vägen mot Tyresö som besegrades i tre raka matcher men laget får en tuff start när Handbollsligan tjuvstartar under fredagskvällen borta mot de regerande mästarna IFK Kristianstad.

– De är ju Sveriges bästa lag och har en bredd som ingen annan trupp kan matcha. Det spelar inte så stor vem som är på banan och det är kvalitet rakt igenom. Man utnyttjar det på ett bra sätt genom att spela ett aggressivt försvar konstant i 60 minuter. Man måste vårda bollen i anfall och inte bjuda på några kontringar. Vi får försöka sabotera deras anfallsspel och låsa det, säger Karlskronatränaren Karl-Johan Lång.

Anledningen till den tidiga starten är att IFK Kristianstad ska spela i Champions League. Därefter väntar två nya bortamatcher mot två andra av förra säsongens topplag. Den 15 september mot serietvåan Lugi och tio dagar senare mot seriefyran Malmö.

– Hela första månaden är tuff med bortamatcher mot förväntade topplag. Det är en utmaning i sig och vi har ingenting att förlora. VI har visat under försäsongen att vi kan mäta oss mot väldigt bra lag.

Från försäsongen kommer man närmast från en miniturnering i Norge där det blev en meriterande seger mot danska Holstebro men förluster mot Alingsås och norska Arendal.

– Jag tycker vi har tagit steg hela tiden och fått positiva besked. När vi var i Norge visade vi att vi kan spela handboll som är på väldigt hög nivå. Vi mötte skandinaviska topplag men har mycket kvar att bevisa. Det är skönt att visa hur vi har en hög högstanivå, säger Lång.

Har ni satt upp något mål?

– Vi ser oss som ett slutspelslag och ett lag som kan slå alla. I serien finns det inga strykgäng i år så vi går in med inställningen att vi kan slå alla lag. Det måste vi göra.

Efter förra säsongen har det hänt en del grejer i laget. Målvatsduon Mario Cvitkovic och Flamur Gerbeshi har försvunnit vilket även Bruno Castro, Jasmin Arifagic och Erik Gannby har gjort. Sju nya spelare har tillkommit.

– Överlag tycker jag att det ser väldigt bra ut. De har kommit in bra i gruppen och känns ganska tryggt. Det är kort tid att spela in sig på men utifrån de förutsättningar vi haft tycker jag det ser positivt med alla de nyförvärven.

Samtidigt är nyckelspelarna Lars Möller Madsen och Niklas Grundsten kvar även denna säsong.

– De betyder väldigt mycket och är våra rutinerade spelare som ska vara med för att leda laget. Vi har ett väldigt ungt lag överlag och det är tur att vi har några äldre som bistår med lite rutin.

SR har tippat att laget kommer tia men hos flera bettingbolag tippas laget komma sist eller näst sist.

– Det har varit lite skillnad och någon expert trodde att vi skulle komma sist. Det har varit lite spridda skurar och det där spelar inte så stor roll. Det är bara vad vi själva gör som är relevant. Vad andra tycker har ju ingen stor relevans, säger Lång.

 

FaktaHIF Karlskronas trupp

Målvakter
Vladan Abramovic* #1
Markus Mattsson* #16
Daniel Svensson #25

Vänstersexor
Hampus Dahlgren #6
Linus Fernebrand* #5

Högersexor
Hampus Olsson* #21
Sebastian Nilsson #7
Filip Ottosson #14

Mittsexor
Nicklas Grundsten #17
Carl Ekberg* #3

Vänsternior
Lars Möller Madsen #23
Johannes Sandgren #11
Tobias Nordahl* #94
Jesper Granath #10

Mittnior
Gustaf Hallén #24
Melker Elisson #9
Ian Martin* #18
Julius Martinsson #22
Axel Gustavsson #33

Högernia
Jakob Nygren #88

Ledare
Karl-Johan Lång, tränare
Thomas Svensson, assisterande tränare

*Nyförvärv

Tränarens kommentarer om lagets nya spelare

Tobias Nordahl: "Tobbe har visat att han har en hög högstanivå under försäsongen. Han har knappt missat ett skott och tar han fler avslut under matcherna tror jag han blir en positiv överraskning."

Carl Ekberg: "Har har fått spela väldigt mycket när Niklas (Grundsten) haft skadeproblem. Han har vuxit in i gruppen bakåt men även i anfallsspelet har han visat sig hålla god nivå."

Linus Fernebrand: "Han gjorde det jättebra mot Alingsås och börjar ta för sig mer och mer. Han ska bara komma in i spelet ännu mer så ser vi en stor utveckling i honom detta år också."

Hampus Olsson: "Han har varit en av våra bästa spelare under försäsongen och ska bara fortsätta med den pondus och självförtroende han har. Han kan bli ett stort utropstecken i årets serie."

Ian Martin: "Han är en jätteintressant spelare med med utvecklingspotential. Det kommer ta ett tag innan han kommer in i spelet helt och hållet men han lär växa in i det mer och mer."

Vladan Abramovic och Markus Mattsson: "Båda målvakter har spelat ganska stabilt när vi var i Norge. Jag tror att vi har två som kan leverera. Den som startar är den som presterar bäst. Vladan har en målvaktsstil som man har på Balkan medan Marcus är mer svenskskolad och jobbar mer med förflyttningar."

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng