Många avslutar festkvällen hos polisen

Har du någon gång hamnat i fyllecell efter för stort alkoholintag? En ny enkät visar att var tjugonde svensk någon gång har fått tillbringa natten i fyllecellen hos polisen. Undersökningen visar också att det främst är män som åker in.

Johanna Jönsson

Johanna Jönsson

Kl.22:47, 6 januari, 2017

Många avslutar festkvällen hos polisen
Var tjugonde svensk har någon gång hamnat i fyllecell. Foto: Pixabay.

Procentuellt sett har många fler män än kvinnor någon gång hamnat i fyllecell, detta enligt en enkät som Yougov har gjort på uppdrag av tidningen Metro.

Elva procent av Sveriges män har någon gång hamnat i fyllecell, medan endast två procent av landets kvinnor har fått spendera natten i cellen. Enkäten visar att var tjugonde person någon gång har hamnat i fyllecell någon gång.

– Män verkar generellt ha lättare för att överskatta sin förmåga att hantera alkohol. Det är också vanligare att män blir utåtagerande när de är berusade, säger Lars Byström, presstalesperson vid polisen i Stockholm.

Runt högtidshelger, som till exempel nyår, är det ofta fullt i cellerna enligt Byström.

– Vid Valborg är det mycket fylla, samma sak gäller för nyår. Under lönehelger händer det också att vi får fler fulla personer än vanligt att ta hand om.

Visst kan det vara tufft att bli omhändertagen, men Byström berättar för Metro att många ofta är tacksamma efteråt.

– Det handlar ju trots allt om personer som inte bedöms kunna ta hand om sig själva och som annars skulle kunna råka ut för något.

 

FaktaLagen om omhändertagande av berusade personer:
En svensk lag, som ger polisen och ordningsvakt rätt att omhänderta en berusad person, som inte kan ta hand om sig själv eller annars utgör en fara för sig själv eller andra. Om en ordningsvakt omhändertar en berusad person ska denne skyndsamt överlämna personen till närmaste polisman.
Källa: Notisum.se

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel