Samtal till kvinnojouren ökar efter nyår

Många kvinnor står ut med våld i hemmet. Kvinnojourer runt om i Blekinge hjälper utsatta med stöd, hjälp och skydd. Vanligtvis brukar det bli en ökning av inkommande samtal efter nyår, enligt Chiquita Persson, ideell jourkvinna i Olofström och ordförande i kvinnojouren.

Johanna Jönsson

Johanna Jönsson

Kl.07:06, 2 januari, 2017

Samtal till kvinnojouren ökar efter nyår
Foto: Pixabay.

I alla Blekinge läns kommuner finns olika kvinnojourer dit utsatta kvinnor kan söka hjälp anonymt. Har man blivit utsatt för sexuella övergrepp, psykiskt eller fysiskt våld, blivit hotad, förnedrad eller vill söka råd och hjälp kan man vända sig dit. Enligt Chiquita Persson, ideell jourkvinna i Olofström och ordförande i kvinnojouren kommer det in samtal om allt möjligt.

– Många vill bli lyssnade på, se om det är det okej att bli behandlad på ett visst sätt. En del vill ha råd, ställa frågor om vårdnadstvist och sådant. Vi har också en del anhöriga och grannar som ringer och undrar om vi kan göra något när de ser att det inte är så bra.

Julen var ganska lugn, jouren fick in ett fåtal samtal berättar hon.

– Ökningen brukar komma efter jul och nyår, när det har lugnat ner sig lite och kvinnorna har kommit på att de inte vill leva i det här. De som har våld i relation till vardag försöker hålla ut över jul för barnens- och husfridensskull, säger hon och fortsätter:

– Fler vågar höra av sig till socialtjänsten och när det är akuta saker hör kvinnorna av sig till polisen som i sin tur kontaktar oss, eller någon annan verksamhet.

I Olofströms kommun handlar det främst om stödsamtal, inte att man vill få skyddat boende. Anledningen till detta är enligt Persson att staden är att de har vänner och släkt att bo hos. Hon berättar att vanligtvis sker ett utbyte av kvinnor kommuner emellan för att de ska bli svårare att söka upp.

Kvinnojouren i Olofström har en tvårumslägenhet att erbjuda vid akuta fall. Länets andra kommuner har också boenden där kvinnor och barn kan skyddas från bland annat våld i hemmet.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel