Nytt ljus över Olofström | Nyheter i Blekinge – 24 timmar om dygnet – Helt gratis

Nytt ljus över Olofström

Den klassiska kronsymbolen och texten OLOFSTRÖM i versaler har fått nytt ljus. Skylten som blivit ett landmärke har nu renoverats med miljövänligare LED-belysning.

Redaktionen 24blekinge.se

Kl.15:05, 17 oktober, 2016

Nytt ljus över Olofström
Foto: Stolt företagare/Cinematik.

Skylten uppfördes 1969 av Volvo personvagnar men fabrikstillverkning har skett i lokalerna sedan 1735.
På den gamla tiden främst genom Olofströms bruk och sedermera Svenska Stålpressningsaktiebolaget. 

Nu har den anrika symbolen för Olofströms industrihistoria fått ett nytt ljus. Företaget Focus Neon har renoverat den gamla neonskylten med ny, modern LED-teknik.

Gamla neonrör med miljöfarligt kvicksilver har tagits om hand och återvunnits och skyltarna drar nu upp till 90% mindre el, skriver företaget på sin hemsida.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Blekingekock tar över kända tv-programmet

Har arbetet på ett antal välrenommerade restauranger.

Mattias Nilsson

Kl.18:58, 23 maj, 2018

Blekingekock tar över kända tv-programmet
Foto: Pressbild.

Programmet Strömsö sänds både i SVT, finska YLE och norska NRK sedan 2002 och spelas in på den finska västkusten.

Strömsö är namnet på den byggnad där programmet utspelar sig och har därför också blivit programmets namn.

I september sker årets premiär fast denna gång med en ny tv-kock.

Paul Svensson lämnar över grytor och förkläden till Anders Samuelsson med rötterna i Tromtesunda, nordväst om Skavkulla i Ronneby kommun.

– En klar ära att få vara en del av ett så uppskattat program. Det ska bli kul att få sprida min matfilosofi och kanske väcka lite tankar, säger Anders Samuelsson i ett pressmeddelande.

Under sin karriär har han arbetat på ett flertal välrenommerade restauranger, bland annat på Buustamons fjällgård i Åre där han även var köksmästare, innan han 2007 hittade till Umeå där han har stannat.

– Jag tänker på råvarorna och fokuserar mycket på att ge en berättelse kring maten, varför du har det du har på tallriken. En passion för förädling och odling är något jag har med mig från barnsben.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Butiksägare misstänks ha sålt tobak till ungdomar

Flera män ställs inför rätta – misstänkta för att ha sålt tobak och sprit i sina butiker.

Mia Martelleur

Kl.14:40, 23 maj, 2018

Butiksägare misstänks ha sålt tobak till ungdomar
Foto: Mattias Nilsson.

Två män i 30- respektive 40-årsåldern står åtalade vid Blekinge tingsrätt misstänkta för olovlig tobaksförsäljning och olovlig befattning med punktskattepliktiga varor.

Mannen i 40-årsåldern ska i sin butik i Olofström ha förvarat och sålt tre flaskor vodka utan att ha tillstånd för det. Han ska också ha förvarat fyra cigarettaket innehållande 80 cigaretter och 5 kilo vattenpiptobak i affären och bjudit ut dem till försäljning. De fyra cigarettpaketen ska ha sålts till en person som var under 18 år. Brotten ska ha begåtts vid den 29 september, den 28 oktober och den 7 november.

Han har nu åtalats för två fall av grovt olovlig försäljning av alkohol, två fall av olovlig befattning med punktskattepliktiga varor samt olovlig tobaksförsäljning. Åklagaren yrkar på en företagsbot på 30 000 kronor om mannen döms skyldig till brotten.

Den andra mannen ska i en annan butik i Olofström ha förvarat samt bjudit ut 4,2 kilo röktobak till försäljning utan att ha anmält försäljningen till kommunen. Brottet ska ha upptäckts den 9 januari 2018. Åklagaren yrkar att han ska få betala en företagsbot på 5 000 kronor om mannen döms skyldig till brotten.

 

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Blekinges bästa gata har utsetts: ”Lite som i Bullerbyn”

Nu ska en jury bedöma hur kul det är att bo där.

Mattias Nilsson

Kl.11:02, 23 maj, 2018

Blekinges bästa gata har utsetts: ”Lite som i Bullerbyn”
Foto: Creative commons.

Det är Postkodlotteriet som varje år låter folk rösta fram den bästa gatan i Sverige.

Nu har Blekinges bästa gata utsetts och fram till den 30 maj ska en jury ta reda på hur stort engagemang grannarna visar och hur förutsättningarna till att ha kul och trivas på sin gata ser ut.

Det visar sig att Fjärdsjömåla är Blekinges bästa gata 2018.

På andra plats kom Bakareboda söder om Holmsjö och på tredje plats kom Patrullvägen i Karlskrona.

Sammanlagt nominerades 463 gator i Blekinge och engagemanget har varit stort.

– Kul att vi tog oss till final! Här i Fjärdsjömåla har vi en så bra gemenskap. Barnen får vara barn, springa över tomtgränserna och har nära till allt. Det är som en idyll – lite som Bullerbyn. Vi grannar gör mycket tillsammans och har en grupp på Facebook där man kan höra av sig om man vill ha hjälp med något. Ibland är det någon som anordnar en tävling i att meta vid sjön och då bjuds grannarna in till att vara med, säger Britt-Louise Wiss boende i Fjärdsjömåla efter att han nåtts av beskedet att Fjärdsjömåla röstats fram till länsvinnare i Sveriges bästa gata 2018.

Totalt är det 21 gator i landet som tävlar om titeln Sveriges bästa gata. 

– Nu är det dags att utse vinnargatan. För att öka chansen att vinna gäller det för grannarna på gatan att visa oss gemenskapen som finns där och engagemanget de har för området de bor i. Jag hoppas på att få se många härliga motiveringar, bilder och filmklipp nu när tävlingens sista steg är igång, säger Rickard SjöbergPostkodlotteriet i ett pressmeddelande.

En undersökning från Kantar SIFO visar även att grannsämjan är stor i Blekinge.

42 procent av de tillfrågade i en undersökning omfattande 4 200 blekingar uppger att de har kontakt med sina grannar varje vecka i form av småprat eller genom att hjälpa till. 18 procent kontaktar grannarna varje månad och 9 procent varje dag.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Skogsbrand i västra Blekinge under kontroll

(UPPDATERAD 10.00) Under onsdagsförmiddagen har räddningstjänsten arbetat med en skogsbrand i västra Blekinge.

Mia Martelleur

Kl.08:40, 23 maj, 2018

Skogsbrand i västra Blekinge under kontroll
Foto: Bildbyrån.

Vid 08.30 på onsdagen larmades räddningstjänsten om en brand i skogen vid Slätten i höjd med Vilshult. Enligt uppringaren brann det med öppna lågor på platsen.

– Det är en markbrand strax norr om Vilshult på cirka 100 kvadratmeter, säger Simon Älgne vid räddningstjänsten i Västra Blekinge strax före 10.00.

Både olofströmsstyrkan och Kyrlkhultsvärnet befann sig på plats och arbetade med branden. Vid 10.00 var branden släckt och eftersläckningsarbetet pågick.

– Det är en del arbete kvar där men det är under kontroll och de bedömer sig kunna hantera händelsen, säger Simon Älgne.

Inga personskador har rapporterats i samband med händelsen och brandorsaken är okänd. Det finns ingen exakt prognos för hur länge räddningsarbetet kommer att pågå.

– Uppskattningsvis en timme till kan jag tänka mig, säger Simon Älgne.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Stridsövning i luften och till sjöss

Försvarsmaken varnar för ökat buller.

Mattias Nilsson

Kl.19:00, 22 maj, 2018

Stridsövning i luften och till sjöss
Foto: Bildbyrån.

Fram till  slutet av maj pågår två parallella övningar i vårt närområde.

Det handlar om flygvapnets Flygvapenövning 18 och marinens Swenex.

Samordningen ger marinen och flyget en möjlighet att samöva gemensamma moment, såsom exempelvis samordnad sjömålsstrid mot en angripare, skriver Försvarsmakten på sin hemsida.

Med anledning av de båda övningarna går man samtidigt ut med en varning till allmänheten.

”Försvarsmakten måste öva dygnet runt och året om på att försvara svenskt territorium och hävda svenska intressen. Övningarna kan innebära såväl buller, svall som annan påverkan på allmänheten”, skriver man.

Övningarna täcker in ett stort område utmed ostkusten; från Norrtälje i norr till Ölands södra udde. 

Flygövningen startar nu på fredag klockan 12.00.

Syftet är att ”öva taktisk ledning av luftstridskrafterna och uppträdande från flottiljer och baser i att försvara Sverige mot ett väpnat angrepp”.

– Det som är nytt är att vi för första gången kommer att basera med en svensk stridsflygdivision i Estland. Det ökar ytterligare vår förmåga att verka tillsammans med andra och ger bättre övningsförutsättningar vad gäller användandet av luftrummet, säger övningsledare Claes Isoz i ett pressmeddelande.

– Alla flygförband i Sverige är inblandade i övningen på något sätt. Dessutom kommer Finland att samverka en del där vi kommer skjuta från marken för lufthot. Det här är en av de viktigaste övningarna på hela året, säger Carl Sjöstrand, informationschef på Luftvärnsregementet i Halmstad.

Själva övningen startar i Ronneby och flyttar därefter sakta norrut.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng