Nytt ljus över Olofström

Den klassiska kronsymbolen och texten OLOFSTRÖM i versaler har fått nytt ljus. Skylten som blivit ett landmärke har nu renoverats med miljövänligare LED-belysning.

Redaktionen 24blekinge.se

Redaktionen 24blekinge.se

Kl.15:05, 17 oktober, 2016

Nytt ljus över Olofström
Foto: Stolt företagare/Cinematik.

Skylten uppfördes 1969 av Volvo personvagnar men fabrikstillverkning har skett i lokalerna sedan 1735.
På den gamla tiden främst genom Olofströms bruk och sedermera Svenska Stålpressningsaktiebolaget. 

Nu har den anrika symbolen för Olofströms industrihistoria fått ett nytt ljus. Företaget Focus Neon har renoverat den gamla neonskylten med ny, modern LED-teknik.

Gamla neonrör med miljöfarligt kvicksilver har tagits om hand och återvunnits och skyltarna drar nu upp till 90% mindre el, skriver företaget på sin hemsida.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Kraftig ökning av viltolyckor i Blekinge

Det märks en stor ökning av viltolyckor Sverige. Allra störst är ökningen i Blekinge där antalet anmälningar skjutit i höjden.

Konrad Olsson

Konrad Olsson

Kl.16:57, 17 augusti, 2017

Kraftig ökning av viltolyckor i Blekinge

Antalet viltolyckor i landet blir bara fler och fler. Det visar statistik från Nationella Viltolycksrådet som sammanställts av Älgskadefondsföreningen. Under 2016 slogs ett rekord då 58 579 viltolyckor anmäldes, vilket var en ökning med drygt 18 procent jämfört med året innan.

Under 2017 spås antalet anmälda olyckor kunna bli upp mot 70 000 stycken. Under perioden januari–juni anmäldes 27 421 viltolyckor, en ökning med 19 procent jämfört samma period under fjolåret.

Allra flest anmälningar involverar rådjur (22 233 stycken) medan vildsvin (2 246), älg (1 907), hjort (985) och rovvilt (50) kommer efter.

Även länsvis märks ökningen av där antalet anmälningar bara sjunkit i Västerbotten (-12 procent) och på Gotland (-1 procent). Allra störst är ökningen i Blekinge där antalet anmälningar gått från 432 under fjolårets första halva till 659 under samma tid 2017 – en ökning med 53 procent.

Förändringen blir ännu mer anmärkningsvärd eftersom siffran från 2016 var en minskning med 17 procent jämfört med 2015.

Mats Dalén som är länsansvarig polis inom Nationella Viltolycksrådet i Blekinge län har tidigare pekat ut Blekinges fem farligaste vägar. Det är riksväg 15, 29, 27 och 28 på de sträckor som ej har viltstängsel samt E22 från Jämjö till gränsen mot Kalmar län.

Vid en olycka med björn, varg, järv, lodjur, älg, hjort, rådjur, utter, vildsvin, mufflonfår eller örn måste polisen larmas och platsen ska även märkas ut. Det är straffbart och belagt med böter att inte anmäla en viltolycka.

All statistik finns samlad på Älgskadefondsföreningens hemsida.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Här är Blekinges lag till TV-pucken

I september avgörs TV-pucken i Småland. Nu är Blekinges lag uttaget till turneringen.

Redaktionen 24Sverige.se

Redaktionen 24Sverige.se

Kl.16:11, 17 augusti, 2017

Här är Blekinges lag till TV-pucken
Foto: Avdo Bilkanovic

Den 8–10 september arrangeras TV-puckens inledande gruppspel med kvalgrupp A i Piteå och kvalgrupp B i Nybro. Blekinges tränare Michael Thoresten har tagit ut 20 spelare födda 2002 som ska utgöra laget.

Karlskrona HK dominerar laget stort med 14 spelare. Mörrums Gois har med fem spelare med och Kallinge/Ronneby har en spelare uttagen.

Blekinge spelar i kvalgrupp B tillsammans med Bohuslän/Dalsland, Västergötland, Småland, SIF-laget och Gotland. De två främsta lagen går vidare till kvalgruppspel och kvartsfinal som avgörs i Göteborg under november.

Se lagets spelschema här.

FaktaTruppen

Sebastian Herbertsson Isrenn, Karlskrona HK

Arvid Andersson, Karlskrona HK

Herman Håkansson, Karlskrona HK

Max Magnusson, Karlskrona HK

Alfred Johansson, Karlskrona HK

Niklas Karlsson, Karlskrona HK

 

Filip Mattsson, Karlskrona HK

Oskar Johnsson, Karlskrona HK

Albin Olsson, Karlskrona HK

Olle Olsson, Karlskrona HK

Simon Svensson, Karlskrona HK

Oliver Glennmar, Karlskrona HK

Gustav Jedhammar, Karlskrona HK

Viktor Fridolfsson, Karlskrona HK

Måns Hansson, Mörrums Gois IK

Viktor Kauppi, Mörrums Gois IK

Max Rigter, Mörrums Gois IK

Martin Wagland, Mörrums Gois IK

Elias Håkansson, Mörrums Gois IK

Arvid Rigbo, Kallinge/Ronneby IK

Reserver på hemmaplan

Hugo Hedlin, Karlskrona HK

Elias Sandberg, Mörrums Gois IK

William Söderlund, Mörrums Gois IK

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Kvinna ofredades med hundratals meddelanden

En man åtalas får att ha skickat en stor mängd meddelanden till en kvinna efter deras uppbrott.

Konrad Olsson

Konrad Olsson

Kl.15:45, 17 augusti, 2017

2 bilder
  • Foton: Bildbyrån/Arkiv
    Foton: Bildbyrån/Arkiv

Från den 15 oktober fram till den 28 december 2016 ska en man i 50-årsåldern från Olofströms kommun ha ofredat en kvinna han tidigare haft ett förhållande med. Han har skickat över 600 stycken meddelanden i form av mejl, sms och chattmeddelanden samt telefonsamtal.

Nu åtalas mannen för ofredande i Blekinge tingsrätt och bland bevismaterialet finns protokoll över skickade meddelande. Åklagaren skriver att ”beteendet har varit hänsynslöst då kontakten varit ovälkommen såväl som ihärdig”, i stämningsansökan.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Flera obehöriga lärare anställs till skolstarten: ”Det har varit kärvt”

Lärarsituationen i landet är inte den bästa och även i Blekinge har bristen märkts av. Flera tjänster i Blekinge har inte tillsatts än.

Konrad Olsson

Konrad Olsson

Kl.19:50, 16 augusti, 2017

Flera obehöriga lärare anställs till skolstarten: ”Det har varit kärvt”

Nästa vecka är det skolstart i fyra av Blekinges fem kommuner. Att få legitimerade lärare till tjänster där behörighet krävs är inte det lättaste och flera obehöriga har sökt de tjänster som annonserats ut.

– Vi har statistik från juli som visar hur många behöriga lärare vi har. Sedan har vi några tjänster som inte vi inte fått tillsättning. Jag tror inte att det är så väldigt många. Känslan jämfört med tidigare år är att situationen är bättre. Vi hade några skolor där det var bekymmersamt i början av sommaren, Fridlevstad och Hasslö hade svårt att hitta folk, men de ska ha löst sitt problem, säger Göran Palmér, förvaltningschef på utbildningsförvaltningen hos Karlskrona kommun

Statistik från Karlskrona som sträcker sig fram till juli visar att totalt 112 av de 1 390 anställda (8 procent) lärarna i yrken som kräver legitimation saknar behörighet. En lärare utan behörighet får exempelvis inte sätta betyg och detta får lösas genom legitimerade kollegor.

De obehöriga lärarna är flest inom förskolan (11 procent) medan siffrorna på grundskolan (5,5 procent) och gymnasiet (5,9 procent) är lägre. 65 procent av modersmålslärarna är obehöriga men där finns inget legitimationskrav.

– Jag har inte bilden att vi har stora bekymmer. Det är bekymmersamt naturligtvis men inte som förra året. I gymnasiet har vi inte haft det bekymret utan det har varit i för- och grundskola och i mycket mindre utsträckning till gymnasietjänsterna. Vi har försökt titta på hur vi kan bli mer attraktiva som arbetsgivare där lönebildningen har varit en sak. Från staten har man gått in och kommunen har gjort ytterligare. Sedan tittar vi på andra sätt som att avlasta lärarna. Vi har gjort en utredning och kartläggning som ska visas snart, säger Göran Palmér.

Ronneby kommun har ingen färdig statistik men tror inte att man kommer ha behörighet på alla lärare till skolstarten. Däremot upplevs läget vara bättre jämfört med i fjol när det rapporterades om akut lärarbrist.

– Generellt kan jag säga att vi inte har tillsatt alla tjänster vi har med behöriga lärare. Så mycket kan jag säga. Jag vet att det har varit kärvt att rekrytera. Jag kan inte säga hur många procent vi har men kan tycka att läget känns lite bättre än förra året. Man har ändå fått tag i en hel del lärare och det är inte nattsvart, säger Tommy Ahlquist, förvaltningschef på utbildningsförvaltningen hos Ronneby kommun.

Han berättar att man tidigare år fått in lärare genom rekryteringskvällar och att man fortsatt med dessa kväller detta år. Samtidigt känner Tommy Ahlquist ingen oro inför skolstarten.

– Nej, inte att det inte kommer att finnas en person i klassrummet. Sedan om den har behörighet är jag inte säker på. Självklart kommer vi att ha alla tjänster tillsatta – dock inte med behöriga lärare.

Enligt utbildningsdepartementets bedömningar kan det saknas 60 000 lärare till 2019. Lärarförbundet har tidigare uppgett att det saknas 65 000 lärare till 2025.

Deras statistik visar att 45 000 lärare kommer vara pensionerade inom tio år. I Blekinge är 25 procent av lärarna 55 år eller äldre, vilket är lägst i landet tillsammans med Skåne, Hallands och Jönköpings län.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Så mycket är blekingarna skyldiga

Så stora är skulderna.

Nanna Jami

Nanna Jami

Kl.17:58, 16 augusti, 2017

Så mycket är blekingarna skyldiga
Foto: Arkivbild

Blekingarna har skulder på över 865 036 197 kronor hos Kronofogden. I snitt ligger skulden per invånare i länet på 6 598 kronor, enligt en sammanställning av privatpersoners skulder som kreditupplysningsföretaget Syna gjort.

– Vi har slagit ihop skatteskulder och privata skulder för fysiska personer som hamnat hos Kronofogden och jämfört med folkmängden i de olika länen och kommunerna, säger Kerstin Andersson, dataansvarig på Syna i ett pressmeddelande.

Blekingebornas skulder hos Kronofogden:

Karlskrona: 308 629 121 kronor. 5 676 kronor per invånare.

Ronneby: 184 443 526 kronor. 7 639 kronor per invånare.

Karlshamn: 192 191 903 kronor. 7 177 kronor per invånare.

Olofström: 78 203 117 kronor. 6 946 kronor per invånare.

Sölvesborg: 101 568 530 kronor. 6979 kronor per invånare.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng