Spännande matcher väntar i helgen

Här är en sammanfattning av hur det ser ut inför den sista fotbollsomgången i division 1 damer som spelas nu till helgen. Vad krävs det av Blekingelagen Asarum, Karlskrona och Lörby?

Johanna Jönsson

Johanna Jönsson

Kl.18:58, 30 september, 2016

Spännande matcher väntar i helgen
Spännande matcher väntar i helgen. Foto: Arkiv.

 

Till helgen spelas sista omgången i damernas division 1-serie där blekingelagen Asarum IF, Karlskrona FF och Lörby IF finns med.

Asarum som förra helgen förlorade seriefinalen mot Glimåkra med 3-2 på bortaplan, kan med hjälp av Lörby snå åt sig förstaplatsen i serien. För att bli topplaget krävs det att Asarum själva slår helgens motståndare, Hammenhög och att Lörby vinner sin match mot Glimåkra.

För Karlskrona är det endast vinst som gäller för att slippa spela kvalmatcher för att stanna kvar i division 1 nästa år. Laget ligger precis under nedflyttningsstrecket med två poäng mindre än Färjestaden som i nuläget är placerade precis ovanför sträcket.

Helgens match kommer bli en tuff kamp eftersom det är just Färjestaden-Karlskrona som möts ute på Öland. Det handlar om viktiga poäng för båda lagen.

Lörby IF ligger stabilt i mitten av serien. Vinner laget kan man eventuellt klättra en placering, men annars kommer laget stanna på sin sjundeplacering i serien. Till helgen möter dem topplaget Glimåkra i en kamp på Listerlandet. 

FaktaHelgens Blekingematcher i division 1:
1/1 Asarums IF-Hammenhögs IF, Asarums IP klockan 14
1/1 Färjestaden GOIF-Karlskrona FF, Tallhöjdens IP klockan 14
1/1 Lörby IF-Glimåkra IF, Lörby Park klockan 14

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Klubben cashar in efter publikmatcherna

"Redan passerat vår budget".

Konrad Olsson

Konrad Olsson

Kl.15:38, 20 september, 2017

2 bilder
  • Strandvallen under tiden Mjällby spelade i Allsvenskan. Foto: Petter Arvidson
    Strandvallen under tiden Mjällby spelade i Allsvenskan. Foto: Petter Arvidson
  • Utsidan av Strandvallen. Foto: Petter Arvidson
    Utsidan av Strandvallen. Foto: Petter Arvidson

Höstsäsongen rullar på för Mjällby som tappat i toppstriden mot serieledande Landskrona och tvåan Utsikten. Helgens match mot just Landskrona slutade 1–2 trots hemmaplan och 2 744 personer på plats.

De senaste matcherna har inte bara gjort att Mjällby närmat sig Landskrona i publikligan. Matcherna har även bidragit till att bättra klubbens ekonomiska läge. Till toppmatchen mot Utsikten i juli kom 2 722 personer och i Blekingederbyt mot Karlskrona landade publiksiffran på 3 737 personer.

– Det betyder mycket för vi hade mycket folk mot Utsikten också och det har varit så i tre matcher på raken. Det är klart det är viktigt, herregud. Det är bara två lag i den här serien som har publik och det är Mjällby och Landskrona, säger Mats Mattsson som är biljettansvarig hos klubben.

Hur mycket drar ni in på dessa matcher?
– Tar vi matcherna mot Karlskrona och Landskrona handlar det om någonstans mellan 2–300 000 kronor per match. Det betyder väldigt mycket för vi har redan passerat vår budget för biljettintäkter och ligger på plus med 400 000. Då har vi ändå fyra hemmamatcher kvar och det lär bli en halv miljon över budget. Vi har några år med dåliga resultat och behöver verkligen dessa intäkter.

Mattsson berättar också att klubben ligger bra till ekonomiskt eftersom man budgeterat för ett överskott på en miljon och ligger i linje med det. Det återstår sju matcher i serien för klubben och fyra av dessa spelas hemma på Strandvallen. Samtidigt ska Mjällby möta Assyriska, FC Rosengård, Ängelholm och Oskarshamn vilket gör att de tidigare toppnoteringarna blir svåra att nå.

– Det lär inte bli lika mycket publik som på de tre senaste för mot Utsikten var det mitt i juli. Karlskrona och Landskrona var två givna publikmatcher men till resten av hemmamatcherna nu blir det ingen bortapublik till att börja med. De är kanske lite mindre intressanta men är vi med i toppen så kan det bli bra om vi snittar 1 500 under de fyra matcherna. Då drar vi in någonstans mellan 75-100 000 kronor per match, säger Mattsson.

Förlusten mot Landskrona gör att Mjällby är tio poäng efter skåningarna och får det mycket svårt att vinna serien. Att ta fem poäng på andraplacerade Utsikten däremot är ett mer realistiskt mål. Då skulle laget få kvala för att nå Superettan.

– Ja, då blir det riktigt bra. Kvalmatcher är alltid en extragrej till kassan. Då är det en hemmamatch som alla vill se, oavsett väder. Det är i november månad men spelar ingen roll för vi har spelat många kvalmatcher på Strandvallen med mycket folk. Det blir det säkert nu också. Det är en ren bonus och inget man budgeterat för, säger Mattsson.

FaktaPublikliga i Division 1 Södra
Landskrona BoIS – 2 011
Mjällby AIF – 2 005
FK Karlskrona – 857
Ljungskile SK – 719
IK Oddevold – 653
Kristianstad FC – 398
Oskarshamns AIK – 380
Skövde AIK – 366
Ängelholms FF – 358
FC Rosengård – 331
Qviding FIF – 304
Husqvarna FF – 287
Assyriska BK – 247
Utsiktens BK – 175

Källa: Svenska Fotbollförbundet.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Mjällby-Landskrona

Bois-tränaren om Mjällby: ”Inte viktigare än någon annan match”

Under söndagen möts de båda topplagen.

Redaktionen 24blekinge.se

Redaktionen 24blekinge.se

Kl.14:08, 17 september, 2017

Bois-tränaren om Mjällby: ”Inte viktigare än någon annan match”
Foto: Bildbyrån.

Under söndagen tar Mjällby AIF emot tabellettan Landskrona Bois i fotbollens division 1 södra.

Skånelaget laddade upp med att bege sig till Kristianstad redan under lördagen för att sova över på hotell och sedan anlända till Hällevik under söndagen.

I en intervju med EttanFotboll säger tränaren för Landskrona Bois att man ser toppmötet som något man ska beta av:

– Det är inte en match viktigare än de andra matcherna men det är en match i raden som vi måste klara av. Vi är väl förberedda för den här matchen och har kollat samt analyserat dem, säger Agim Sopi från Landskrona. 

I samma intervju ger Mattias Asper, Mjällbys assisterande tränare, sin syn på motståndet:

– Vi har koll på dem, de är duktiga och har många kvalitetsspelare så det kommer bli tufft för oss men det känns som att vi är redo för dem.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Division 1 södra

FKK-målvakt fick hjärnskakning under match

Sebastian Halle fick hämtas med ambulans under lördagens match mot Qviding.

Redaktionen 24blekinge.se

Redaktionen 24blekinge.se

Kl.17:01, 16 september, 2017

FKK-målvakt fick hjärnskakning under match
Foto: Pelle Börjesson/Bildbyrån

I den 25:e matchminuten slog FKK:s målvakt Sebastian Halle i huvudet mot en annan spelare och blev liggande på marken.

– Det såg otäckt ut, säger Peter Christenson från FK Karlskrona som på lördagseftermiddagen spelar mot Qviding på bortaplan.

Sebastian Halle fick ett jack i huvudet och en hjärnskakning och hämtades med ambulans.

Philip Olsson ersätter skadade Halle i matchen.

skarmavbild-2017-09-16-kl-17-00-25

Trots att FKK tog ledningen i första halvleken genom Jesper Gustafson, fick man se sig besegrade när hemmalaget tog över matchen i andra halvlek och vann med 3-1.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Lagets stora omställning – spel på konstgräs

"De har fördel av sitt underlag".

Konrad Olsson

Konrad Olsson

Kl.12:00, 16 september, 2017

Lagets stora omställning – spel på konstgräs
Karlskronas tränaren Anders Torstensson. Foto: Lennart Månsson/Bildbyrån

Det har blivit två raka förluster för Karlskrona som först föll med 0–3 i Blekingederbyt mot Mjällby innan laget i söndags tappade en ledning med 2–0 hemma mot Ängelholm som vände till 3–2.

Det sjätteplacerade laget möter under lördagen Göteborgslaget Qviding på bortaplan. Matchen spelas på Valhalla IP och den skiljer sig mot majoriteten av lagets seriematcher.

– Det som är lite annorlunda är att de har fördel av sitt underlag. Konstgräs bör de behärska bättre än vi. Alla lag är mycket på konstgräs under försäsongen men annars är det bara några lag i serien som Utsikten, Assyriska, Qviding och Oskarshamn som är på konstgräs. Sedan är det övervägande naturgräs, säger tränaren Anders Torstensson.

Laget har laddat upp med att träna under veckan på konstgräs för att förbereda sig på bästa sätt. Torstensson är inte orolig för att underlaget ska påverka deras chanser.

– Nej, man kommer snabbt in i det och jag hade varit mer orolig om vi inte hade känt på det tidigare. Det är det här med att vänja sig men det är en annorlunda bollstuds och bollen går lite snabbare. Jag är väldigt glad att vi kört på konstgräs för det märktes på träningarna i måndags och tisdags att det var en annorlunda bollbehandling än det brukar vara. Nu har vi varit där en vecka och det ska inte vara någon skillnad, säger han.

Qviding ligger näst sist i tabellen med fyra poäng upp till Skövde ovanför strecket. Laget har släppt in 28 mål, vilket är relativt lite. Samtidigt har man bara gjort tolv stycken.

– De är ett ganska fysiskt och hårt jobbande lag som historiskt har varit väldigt kortpassningsorienterat. Detta år har man börjat spela mer längre bollar då man sätter tryck och försöker komma runt på kanterna. Där får vi vara på vår vakt, säger Torstensson.

Hur minns då förra matchen när det blev 0–0?

– De kom hit och hade väl inte ens tagit poäng då. Fram till dess hade man spelat mycket med kortpassningar men var väldigt konsekventa med att spela långbollar. Så det var ingen matchbild vi hade förväntat oss. De var tuffa att få hål på och var aggressiva.

Karlskrona saknar Viktor Gustafson som är avstängd och laget har en del problem med förkylningar. Alexander Petersson kan ha slitit av ett korsband men väntar ännu på besked från magnetkameraundersökningen.

– Vi vet ingenting utan han fick ont i sitt knä på en träning. Han om någon vill ju ha resultatet men vet inte vad han ska säga. Utan resultatet vill han inte gå på och träna igen, säger Torstensson.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Fotbollsguiden – 16 september: 31 lokala matcher

Sugen på att gå på lite fotboll i dag? I helgen spelas det hundratals matcher både på senior och ungdomsnivå. 24Blekinge har satt ihop en guide med samtliga lokala matcher.

Konrad Olsson

Konrad Olsson

Kl.11:05, 16 september, 2017

Fotbollsguiden – 16 september: 31 lokala matcher

Div 2 Östra Götaland, herrar
15:00 Asarums IF FK–Vimmerby IF, Asarums IP A-plan

Div 3 Sydöstra Götaland, herrar
14:00 Saxemara IF–Gransholms IF, Hejan Saxemara

Div 1 Södra Götaland, damer
13:00 Asarums IF FK–Eskilsminne IF, Asarums IP A-plan

Div 4 herrar
14:00 Högadals IS–Nättraby GoIF, Vägga IP
14:00 Olofströms IF–Karlskrona UF, Lilla Holje

Div 5 Herrar
13:00 Backaryd SK–BK Union, Vitavallen
14:00 AIK Atlas–Märserums IF, Havsvallen
14:00 FK Karlshamn United–FK Sölvesborg United, Marieborg
14:00 IF Trion–Mörrums GoIS FK, Åvallen 2
15:00 Kristianopels GoIF–Kallinge SK, Fågelmara IP

Div. 6 Herrar A
14:00 Belganet-Hallabro IF–Johannishus SK, Björkvallen
14:00 Hällaryds FF–Hasslö GoIF, Klockarebacken

Div. 6 Herrar B
15:00 Blåningsmåla IF/Eringsboda SK–Gränums IF, Åsjövallen

P14 Kompisligan Gul (9) Höst
10:00 BK Union–Jämshögs IF

P14 Kompisligan Vit (11) Höst
11:00 FK Karlskrona 2–Nättraby GoIF 1, Lyckåvallen

P14 Kompisligan Grön (11) Höst
11:00 Asarums IF FK 2–Ronneby BK 1, Asarums IP
11:00 Kallinge SK–Saxemara IF 2, Jernvallen

P12 Kompisligan Vit Höst
10:00 Jämshögs IF 1–Saxemara IF, Motorpavallen
11:00 Ramdala IF–Asarums IF FK 1, Säbyvallen

P12 Kompisligan Gul Höst
10:00 Lyckå FF 3–Mörrums GoIS FK 2, Lyckåvallen

P11 Kompisligan Blå Höst
12:00 FK Karlskrona 1–AIK Atlas, Lyckåvallen

P11 Kompisligan Grön Höst
11:00 Hasslö GoIF–FK Karlskrona 2, Skärgårdsvallen
12:30 Kallinge SK–Rödeby AIF 3, Jernvallen

P11 Kompisligan Vit Höst
10:00 Saxemara IF–FK Karlskrona 4, Hejan Saxemara
12:00 Jämshögs IF–Ramdala IF, Motorpavallen

F14 Kompisligan Höst
11:00 Ronneby BK–Sölvesborg/Lörby (9), Brunnsvallen
14:00 FK Karlskrona 2 (9)–Jämjö GoIF (9), Lyckåvallen

Div 2 Sydöstra Götaland Dam
15:00 Glömminge IF–IFK Karlshamn, Glömmingelunden
15:00 Ramdala IF–Nättraby GoIF, Säbyvallen
15:00 Ronneby BK–Runsten/Möckleby IF, Brunnsvallen

Div 4 Blekinge Dam
12:00 FK Karlskrona/KFF U–Ronneby BK U (9-m), Rosenholm

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng