Asarumstalangen nobbar allsvenska klubbar

15-årige forwarden Hampus Holgersson väljer att nobba allsvenska klubbar för fortsatt spel i Asarums IF. "Jag har valt att stanna för att försöka slå mig in i division 2-laget. Det kommer utveckla mig mer", säger han.

Martin Persson

Martin Persson

Kl.15:46, 6 maj, 2016

Asarumstalangen nobbar allsvenska klubbar
Foto: Privat

Asarums IF fortsätter att producera talanger på löpande band. 15-åringarna Nils Küchler och Elliot Persson är sedan tidigare klara för Kalmar FF, vilket 24Blekinge avslöjade i februari. Men jämnårige forwarden Hampus Holgersson väljer en annan väg, trots erbjudande från allsvenskt håll.

– Jag har valt att stanna i Asarum för att försöka slå mig in i division 2-laget. Det blir Furulundsskolan (i Sölvesborg) till hösten och jag tror att det kommer utveckla mig mer, säger han och fortsätter:

LÄS MER: Asarums supertalanger nära allsvensk klubb: ”De har tackat ja”

– Det var lite snack om IFK Norrköping och Åtvidaberg som ville att jag skulle komma och provträna. Jag var i Kalmar också, men kände att det inte var ett alternativ för mig.

Hampus Holgersson har inlett säsongen strålande i Asarums division 5-lag där han noterats för tre mål på tre matcher, och har även suttit på bänken i a-lagets division 2-matcher.

– Det är en spännande spelare med bra attityd. Han är en målskytt som visat framfötterna i vårt division 5-lag, och även om han sitter på bänken i a-laget så gnäller han aldrig. Han har tålamod och självinsikt, och som sagt rätt attityd. Men det är en ung kille så vi är lite försiktiga med honom, men han kommer få sin chans, säger Asarums tränare Paul Scott.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Långa resor väntar – nu vädjar klubben om pengar

Resorna kan komma att kosta nästan en halv miljon kronor och lag har gått i konkurs. Därför startar Asarum swishkampanj.

Viktor Andersson

Viktor Andersson

Kl.19:07, 7 november, 2017

Långa resor väntar – nu vädjar klubben om pengar
Asarums IP. Foto: Arkiv.

I vår ska Asarum spela elitfotboll i Sveriges näst högsta damserie, Elitettan. Resorna blir många mil längre och så också kostnaderna. Sportchefen Thomas Nilsson har tidigare berättat om resekostnader på 400 000 – 500 000 mer än förra säsongen.

På frågan om de skulle lyckas få in så mycket pengar svarade han då så här:
– Jag tror det. Nya sponsorer har hört av sig och så räknar vi med att befintliga ska kunna öka sitt stöd. Det känns positivt.

Nu har klubben också startat en swishkampanj för att få ekonmin att gå ihop. Och tränaren Stefan Ekstrand skriver i ett facebookinlägg bland annat så här:

”Asarum dam tog klivet till Elitettan efter serieseger o kvalviktoria mot anrika Jitex. Tjejerna är motiverade att nu ta fighten med de 26 bästa lagen i Sverige. Det blir tufft både sportsligt o ekonomiskt. Resorna är långa och ekonomiska musklerna begränsade i damfotbollen. Tjejerna vädjar därför om stöd i en Swischkampanj, 123-527 28 85 för att klara av att åka till Kalix, Umeå, Sundsvall. Hoppas fotbollsblekinge visar att vi vill ha ett lag i Elitettan. Varje krona i damfotbollen gör skillnad”.

Hittills har det börjat bra för projektet.

– Hittills har vi fått in 10 000 kronor bara från privatpersoner.  Ett gäng företag har också hört av sig om att köpa matchbollar för 1500 kronor som sedan skänks och då får de sitt namn i matchprogrammet, det har börjat bra, berättar tränaren Stefan Ekstrand.

Maja Ericsson, med många år i Asarum, berättar att intresset för att hjälpa till är stort.

– Folk har stannat upp oss och frågat oss hur de kan hjälpa till, berättar hon.

Och fortsätter.

– Det är ju främst för att vi ens ska kunna resa som vi gör det, det är inte direkt för att lyxa till det. Jag och Ellinor Månsson kollade upp lite fakta kring lagen som spelat i Elitettan de senaste åren och 2016 redovisade alla lag förutom två minus, det var därför vi startade det här, säger Maja Ericsson.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Asarum: Mot Allsvenskan 2020

Spelarna tror på laget, Asarums IP ska fräschas upp och det finns ett allt större intresse kring laget. Avancemanget betyder mycket för det nya Elitettan-laget.

Viktor Andersson

Viktor Andersson

Kl.17:12, 31 oktober, 2017

2 bilder
  • Foto: Viktor Andersson
    Foto: Viktor Andersson
  • Foto: Arkiv.
    Foto: Arkiv.

Att Asarums damer avancerade från division 1 till Elitettan har inte undgått någon fotbollsintresserad runt om i Blekinge. Och intresset för laget utanför Karlshamn har växt sedan dess, berättar sportchefen Thomas Nilsson.

– Både privat, rent allmänt men också medialt pratas det mer om Asarum nu. Det är också många personer som har hört av sig och frågar hur de kan hjälpa till, säger Thomas Nilsson.

Samtidigt som spelarna i Asarum har uppehåll just nu, råder det bråda sportchef-tider. Det är nu nästa säsong ska planeras och saker som nyförvärv, kontraktsförlängningar, ekonomi och diverse administration är som mest aktuella.

Till en början är ekonomin och budgeteringen prio. I med Asarums avancemang kommer resekostnaderna öka lavinartat och det kommer att diskuteras på morgondagens styrelsemöte.

– Förberedelserna är påbörjade kan man säga. Mycket hänger på om Assi (Kalix) eller Kalmar går upp, det är stor skillnad. För att täcka resekostnaderna måste vi få in mellan 500 000 och 600 000 beräknar han.

Kommer ni lyckas med det?
– Jag tror det. Nya sponsorer har hört av sig och så räknar vi med att befintliga ska kunna öka sitt stöd. Det känns positivt.

Marknadsvärdet hos er måste ökat?
Ja, och så ligger damfotbollen i tiden nu, när debatten i media kring vinstpengar  är stor. Där Allsvenskans segrare, Malmö, fick 17 miljoner medan Linköping som vann Damallsvenskan fick 0 kronor.

Vad känner du kring det?
– Jag tycker det är väldigt orättvist och det måste till en förändring. Tjejerna på den nivån lägger ner lika mycket tid som herrarna.

Debatten kring Elitettans vara eller icke vara har debatterats, inte minst på sociala medier där spelare har klagat över de långa resorna, som kräver att de är borta hela helger. Innan Elitettan infördes för fyra år sedan var serien uppdelad i två.

– Jag hade helst sett en delning i två. Det hade sparat mycket pengar och slår bättre för divison 1-lagen, då seriesegrarna hade sluppit kvala. säger Nilsson.

Utöver ekonomin är det spelarbiten som ska pusslas ihop. Och på den fronten ser det ljust ut för de blåklädda. Samtliga spelare har aviserat att de vill fortsätta över nästa säsong. Frågetecken finns dock hos Lina Olsson (ålder) och för en del spelare som eventuellt ska plugga. Också kring nyförvärv ser det bra ut.

– Många spelare har hört av sig till oss och vill provträna och där tror jag det finns ett par, tre stycken som verkligen har stor utvecklingspotential.

– Men vi kommer inte att lägga massa pengar på nyförvärv. De som tog upp oss i Elitettan ska också få chansen där. Det vi tittar på är sätt att bredda truppen och eventuellt någon med spetsegenskaper. Vi har en lista på spelare vi vill ha in.

Det går lugnt att konstatera att det händer mycket kring Asarum just nu. Klubben har planer på att både skapa ett elitlag i F19 serien och så surras det om att eventuellt starta samarbeten med andra elitlag i närheten. Där Växjö och Kristianstad ligger närmast till hands.

Apropå ekonomi. Avancemanget har inte bara inneburit ett ökat intresse från sponsorer utan dessutom från kommunen i Karlshamn. Kommunen har sedan förra året aviserat att de kommer avvara 20 miljoner kronor till ombyggnationer och uppfräschning av Asarums Idrottsplan – som ska vara klart 2019.

– Dessutom talas det om att vi kan få erhålla bidrag av kommunen som vi tidigare inte fått. Det är något som många andra elitklubbar har fått från sina kommuner.

Han tror att Asarums avancemang kan betyda mycket för hela Blekinges fotbollsutveckling.

– Det gör att det finns ett utvecklingssteg för unga duktiga Blekingespelare att spela inom Blekinge, i stället för att de måste gå till Växjö eller Kristianstad. Det är en stor fördel och det underlättar för spelarna – inte minst sett till avstånd.

Målet för föreningen är nu att etablera sig på allvar i Elitettan.

– Jag brukar skoja med Stefan (Ekstrand, huvudtränare) att 2020, då ska vi vara i Allsvenskan. Men visst, det är med en skämtsam ton. Först och främst vill vi bli ett stabilt Elitettan-lag och spelarmässigt och organisationsmässigt tror jag det är möjligt. Sedan behöver vi strukturera upp föreningen lite, avslutar sportchefen för Asarums damer.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Här ska Asarum hyllas

Oktobernatta med hyllning till Asarums damlag.

Nanna Jami

Nanna Jami

Kl.13:39, 24 oktober, 2017

Här ska Asarum hyllas
Foto: Viktor Andersson

På torsdag är det dags för den traditionella Oktobernatta i Asarum. Då kommer en del butiker att var öppna lägre.

Asarums damlag som är klara för Elitettan nästa säsong kommer att hyllas på en scen på parkeringen i centrum. Elias Holgersson kommer framföra den specialkomponerade AIF-låten.  

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Nu ska bästa ungdomsledaren utses

Dags att nominera.

Mattias Nilsson

Mattias Nilsson

Kl.10:59, 18 oktober, 2017

Nu ska bästa ungdomsledaren utses
Foto: 24Blekinge.se.

25 000 kronor och en enorm ära är vad som väntar den person som utses till bästa ungdomsledare i Karlshamns kommun i år.

1990 beslutade kommunen att inrätta ett stipendium för ungdomsledare i Karlshamn.

Man ville lyfta och framhålla ledarna i den omfattande ungdomsverksamhet som bedrivs inom föreningslivet och stipendiet delas årligen ut till ungdomsledare som utfört ett mångårigt arbete till gagn för föreningslivet i kommunen, skriver kommunen på sin hemsida.

Nu kan man nominera vem man anser borde få mottaga priset.

Före den 5 november ska man skicka sin nominering till:

Karlshamns kommun, Fritidsnämnden, 374 81 Karlshamn

eller e-posta till fritidsnamnden@karlshamn.se.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Betydelselöst – Då förlorade Asarum

Årets sista match. Då förlorade Asarum mot Nybro. Men glada var de nog ändå.

Viktor Andersson

Viktor Andersson

Kl.19:47, 14 oktober, 2017

Betydelselöst – Då förlorade Asarum
Foto: Arkiv.

Det var ju redan klart och denna afton är herrarna i Asarum nog mest glada åt sitt damlag – som gick upp i Elitettan. För matchen mot Nybro betydde ingenting. Kontraket var redan säkrat.

Men den skulle spelas – och spelas gjorde den. Asarum lyckades inte göra mål, det gjorde däremot Nybro som vann med 1-0.

Asarum kommer att spela tvåan även nästa år, däremot får Nybro hoppa ner ett snäpp.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng